sunnuntai 2. helmikuuta 2020

Myrkyllinen manipulointi




Sain äsken viestin, jossa syyllistettiin, haettiin myötätuntoa, uhkailtiin ja yritettiin osoittaa kuka hallitsee. Hetken otti päähän ja sitten alkoi naurattamaan. Viestin lähettäjä antoi aiheen kirjoittaa manipulaatiosta ja myrkyllisistä ihmisistä.

Olen viimeisten vuosien aikana poistanut lähes kaikki myrkylliset ihmiset elämästäni. Uskon lukijan tunnistavan kyseisen tapauksen, tai tapauksia omasta ympäristöstään, joka manipuloi, yrittää kontrolloida, puhuu usein pahaa muista. Tämä henkilö yrittää antaa kuvan vahvasta johtajasta, mutta uhriutuu heti, jos oma etu sitä vaatii. Lyhyesti siis negatiivisen energian lähde.
Näitä ihmisiä on vielä muutama elämässäni. Pakon sanelema tilanne valitettavasti.

Saamassani viestissä vielä korostettiin lopuksi dramaattisesti ikävistä seurauksista, jos en suostu toimimaan hänen toivomallaan tavalla. 
Laittaa miettimään, että kuinka pahasti ihmisellä viiraa päässä, jos pystyy ihan pokkana syyttämään toista omasta saamattomuudestaan ja vierittämään vastuun mahdollisista seurauksista toisen niskaan.
Joskus kauan sitten pidin tätä henkilöä vielä hyvänä tyyppinä. Viime vuodet surullisena tapauksena, jolla on hyvin vääristynyt kuva itsestään. 

Oman muutosprosessin myötä silmäni aukesivat niin tämän henkilön kuin monen muunkin suhteen. Hävetti huomata kuinka helposti olin uskonut muiden puheisiin ja joskus uskoin tosiaan olevani jotenkin syyllinen heidän huonoon oloonsa.
Moni manipuloiva ihminen poistui automaattisesti elämästäni. Huomasivat ettei toimi enää. 
Vielä elämässäni vaikuttavat myrkylliset ihmiset ovat eräänlainen mittari omalle kehitykselleni. Näen itseni ja heidän välillään eron, toinen kehittää omaa itseään ja toinen polkee vain paikallaan. 

Manipuloiva ihminen pommittaa tunne-elämääsi päästäkseen haluttuun lopputulokseen. Osalla on varsin rikas mielikuvitus, kuten tässä tekstissä mainitulla henkilöllä. Toisinaan nauran hänen pyrkimyksille. Toisinaan taas hämmästelen hänen luovuutta manipuloinnin suhteen.
Olen huomannut, että mikäli sanon suoraan vastaan tällaiselle henkilölle, niin siitä seuraa aina yritys rangaista minua tavalla tai toisella.

Näiden ihmisten kanssa on vain opittava kommunikoimaan oikealla tavalla. Mikäli minun ei ole pakko vastata mitään, niin samaa vauhtia toisesta korvasta ulos. Tarpeen vaatiessa  vastaan yhdellä sanalla, esimerkiksi, ei, kyllä, ok, selvä ja jne. Olen huomannut, että mikäli vastaan vaikka vain lyhyellä lauseella, niin niitä sanoja käytetään uudelleen manipulointiin.
Mikäli manipuloiva ihminen haluaa minulta palvelusta, on se lähes aina jotain mitä hänen itse kuuluisi tehdä. Tämä lienee monelle tuttu ilmiö esimerkiksi työpaikalta. Näissä tilanteissa vastaan aina positiiviseen sävyyn (kieltävä vastaus on bensaa liekkeihin), mutta tavalla jossa hänen on tultava ainakin puolitiehen vastaan. Yleensä  hän sitten lopulta hoitaa koko homman itse.

Ehkä nämäkin vielä joskus ymmärtävät ettei heidän elämä ja hyvinvointi ole muiden vastuulla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Iso epäonnistuminen antaa parhaan palkinnon!

  Luvattoman pitkä tauko ollut tänne kirjoittamisessa, mutta nyt tuntuu oikealta hetkeltä purkaa ajatuksiani. Kirjoitettavaa olisi toki aika...