lauantai 16. toukokuuta 2020

Tee unelmastasi peli



Mukava flow päällä. Illalla nukkumaan mennessä odottaa jo aamua, että pääsisi jatkamaan puuhasteluaan. Aamulla herätessä rinta hehkuu onnea ja mieli on intoa täynnä päivän haasteisiin.
Näin on ollut jo hyvän aikaa ja tämä on varsin mielekästä elämää.

Olen aikaisemmin kirjoittanut lumipalloefektistä ja itse pyörin nyt mukavasti sen pallon mukana. Tämä on taas hieno kiitos ja kuitti siitä, että olen tehnyt paljon töitä itseni ja ulkoisten juttujen suhteen.
Välillä on ollut hetkiä, jolloin on tehnyt mieli antaa periksi ja aloittaa jotain muuta. Sitten on kuitenkin vain puskenut eteenpäin ja lopussa kiitos seisoo.
Hetkinä jolloin olen kokenut epävarmuutta ja halunnut luovuttaa, on minua auttanut etukäteen laadittu suunnitelma. Siis kynällä ja paperilla laadittu visio missä on maali ja välitavoitteet.
Iso tavoite voi tuntua mahdottomalta saavuttaa, mutta kun sen on miettinyt pala palaselta etukäteen ja kirjoittanut ylös, niin juuri tämä on ollut se voima jatkaa epäröinnin ottaessa valtaa.
Mahdollinen epäonnistuminen ei minua pelota, enkä semmoista nykyisin edes mieti. 
Epäröintini on enemmän sitä, että olenko tehnyt turhaa työtä ja heittänyt hukkaan paljon aikaa, jonka olisin voinut käyttää johonkin muuhun.

Jännä yhteensattuma on myös, että edellisessä postauksessa kirjoitin verkkokaupan avaamisesta. Nyt sain tarjouksen kokeilla yhden palvelutarjoajan suomenkielistä betaversioita ja kysymyksen mahdollisen opetusvideon tekemisestä. Tämäkin hauska yhteensattuma, koska mietin semmoisen tekemistä edellisen postauksen jälkeen.
Luultavasti jätän väliin, koska haluan käyttää kaiken ajan parin oman projektini parissa ja ehkä myöhemmin tehdä opetusvideot omalle sivustolleni.
Joka tapauksessa elämässäni on tapahtunut viimeisen parin viikon aikana ainoastaan tosi kivoja juttuja ja uskon näin olevan jatkossakin.
Korostan edelleen etteivät nämä taivaasta ole tippuneet, vaan näiden eteen on pitänyt tehdä paljon työtä. Usean viikon opiskelua ja suunnittelua.
Se mikä alussa on tuntunut paljolta, tuntuukin aika vähältä ponnistelulta, kun omenoita alkaa tippumaan puusta.

Palaan vielä tässä edellä mainittuun suunnitelman tekemiseen. Kuten sanottua tämä on auttanut ja auttaa niissä tilanteissa, kun epävarmuus iskee ja tekee mieli luovuttaa.
Käsitykseni mukaan suurin osa ihmisistä epäonnistuu tavoitteissaan, koska heiltä puuttuu kunnon suunnitelma. Mikäli semmoinen on, niin se on tavalla tai toisella epärealistinen.
Esimerkiksi kuluneella viikolla Instassa katsoin yhden ihmisen suunnitelmaa painon pudottamiseen. Se oli täysin epärealistinen viikkosuunnitelma, en tiedä oliko se hänen vai jonkun toisen suunnittelema. Joka tapauksessa kolmen päivän jälkeen hän jo antoi periksi.
Ajatus sinällään oli hyvä.

Kun teen suunnitelman, niin yleensä lopputuloksen pitää tuntua mahdottomalta tehdä, siinä pitää siis oikeasti olla haastetta. Tarkoitan nyt pitkän aikavälin suunnitelmaa.
Tuo edellä mainittu painon pudottamista koskeva suunnitelma olisi voinut toimia, jos yhden viikon tavoite ja ohjelma olisi vaihdettu vaikka kuukauden ohjelmaksi ja tavoitteeksi.

Tässä minun vinkkini:
Aseta tavoite joka todella haastaa ja tuntuu lähes mahdottomalta toteuttaa.
Laita startin ja lopullisen maalin väliin paljon minitavoitteita, jotka voi saavuttaa lyhyessä ajassa välttäen suuria ponnistuksia heti alussa.

Kun olet asettanut itsellesi tavoitteen, niin kysy itseltäsi haluatko todella saavuttaa sen? Vielä tärkeämpi kysymys itsellesi, tekeekö maalin saavuttaminen elämästäsi parempaa.

Kerro ainakin yhdelle ihmisellä asettamastasi tavoitteesta. Älä ohita tätä vaikka se tuntuisi kuinka häpeälliseltä tai nololta. Syy jättää kertomatta on lähes aina se, että et itse usko onnistumiseesi.
Tämä yksi luotettu ihminen voi olla todella iso tuki sinulle, kun kohtaat vaikeita hetkiä matkalla maaliin ja niitä tulet varmasti kohtaamaan.

Kirjoita kaikki minitavoitteesi, eli lyhyen ajan maalit ylös. Ole mahdollisimman tarkka ja yksityiskohtainen näiden kanssa. Kirjoita mitä sinun pitää tehdä niiden toteumiseksi. Varsinkin suunnitelmasi alkupäässä niitä pitää olla paljon ja niiden pitää olla melko helposti saavutettavissa.

Seuraa suunnitelmaa ja kirjaa/yliviivaa saavutettuja tavoitteita. Aloittaessasi mahdotonta tavoitetta, vaihda heti ajatusmaailmasi: Tämä on mahdotonta, ajatukseen Tämä on mahdollista. 
Etsi netistä tai kirjoista muutama tsemppaava iskulause, jotka luet tai kuuntelet päivittäin.
Seuraa suunnitelmaasi, äläkä anna periksi!

Katso tätä kaikkea ikäänkuin pelisuunnittelijan näkökulmasta. Tee omasta tavoitteesta tai unelmastasi oma pelisi.
Jokainen on luultavasti sen verran pelannut pelejä, että ymmärtää kuinka ne aina alkavat helpoilla tehtävillä ja tasoilla. Pelin loppu tuntuu joltain kaukaiselta, ehkä jopa mahdottomalta saavuttaa.
Kun niitä pelin alun helppoja tasoja (lue asettamiasi minimaaleja) on muutaman pelannut läpi, niin pian siihen peliin on jo koukussa ja vaikka pelin edetessä tulee tasoja joita ei meinaa päästä läpi, niin ei sitä anna periksi vaan yrittää uudestaan ja uudestaan.
Yksikään peli ei ala vaikealla tehtävällä, eihän niitä muuten kukaan edes pelaisi.
Uskon lukijan jo ymmärtävän mitä ajan takaa.

En ole saavuttanut kaikkia lopullisia maalejani, mutta aina olen päässyt paljon pidemmälle kuin olisin alussa uskonut ja jo pelkästään se on poikinut paljon hyvää elämääni. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Iso epäonnistuminen antaa parhaan palkinnon!

  Luvattoman pitkä tauko ollut tänne kirjoittamisessa, mutta nyt tuntuu oikealta hetkeltä purkaa ajatuksiani. Kirjoitettavaa olisi toki aika...