sunnuntai 26. huhtikuuta 2020

Kiitollisuus saa voimaan hyvin



Oletko koskaan ajatellut hyvinvointisi olevan suoraan verrannollinen kokemaasi kiitollisuuteen?
Hyvin looginen yhtälö, mutta usein se unohtuu kaiken arkisen kiireen keskellä. 
Pientä hienosäätöä ajatusmaailmaan ja tulet voimaan paljon paremmin.


Olen aikaisemmin kirjoittanut, että tämä vuosi tulee pitämään sisällään mielenkiintoisia projekteja. Kuukausi sitten tuli kuitenkin lunta tupaan parin jutun suhteen ja harmitti kovasti. Parin päivän kärvistelyn jälkeen ajattelin, että minä teen sitten yksin omat jutut.
Kuukausi meni uutta opiskellessa ja niitä oppeja sitten käytäntöön soveltaessa. Vapaita hetkiä ei ollut ja väsytti viimeisinä päivinä, mutta oli sen arvoista.
Nyt on taas aikaa myös kirjoittamiselle.

Mainitsemani parin päivän kärvistelyn aikana mietin kiitollisuutta. Pettymyksen hetkellä on vaikea tuntea kiitollisuutta, mutta pakotin itseni tekemään listan asioista joista olen kiitollinen. Kahden päivän jälkeen negatiivinen ajatteluni ja toisten syyllistäminen oli jo muuttunut positiiviseen ajatteluun. Aamuisin oli taas mukava herätä energiaa täynnä maailmaa valloittamaan.

Käsitteenä kiitollisuus kulkee käsi kädessä positiivisen ajattelun kanssa. Mikäli asiaa hetken ajattelee, niin näkee mikä voima kiitollisuudessa on oman hyvinvoinnin suhteen. Kun keskityn miettimään kaikkea sitä mitä minulla jo on, sen sijaan että mietin mitä minulle ei ole, niin fiilis alkaa kääntymään pian positiiviseksi. Tämä on hyvin yksinkertainen toimenpide oman hyvinvoinnin kohentamiseksi.
Silti se tuntuu olevan lähes mahdoton tehtävä monelle, miksi?

Mikäli valittaminen ja negatiivinen ajatusmaailma on ”tuttu ja turvallinen tunne” , niin ajatus kiitollisuuden tunteesta tarkoittaa oman mukavuusalueen ulkopuolelle astumista. Synkkä mieli on monen vuoden sisäisen ohjelmoinnin tulos, jota on vaikea ohjelmoida uusiksi.
On paljon helpompi sanoa: ” Mitä vitun positiivista tässä on” kuin pakottaa itsensä esimerkiksi kirjoittamaan lista asioista joista on kiitollinen pahimman pettymyksen hetkellä.
Toinen negatiivisen ajattelun vangiksi jääneen vakifraasi kuuluu: ”Helppohan sun/sen on sanoa tai olla positiivinen.”
Tämä on muuten totta, on helppoa olla kiitollinen ja positiivinen, kun sitä alkaa harjoittelemaan.
Kuten aikaisemmin kirjoitin, niin tunsin pettymystä ja mieli oli negatiivinen, mutta en enää anna tämän tehdä pesää päähäni.
Ihan oikeasti hirvittää kuunnella ihmisiä, jotka muistelevat edelleen jotain pettymystä monen kuukauden tai jopa vuosien takaa. Yleensä tämä yksi suurempi negatiivinen kokemus määrittää heidän ajatusmaailmaa ja ratkaisuja elämässä jopa loppuelämän ajan. 
Hyvästä esimerkistä käy pettymys parisuhteessa tai taloudellinen vastoinkäyminen.


Kalifornian Davisin yliopistossa tehtiin tutkimus kiitollisuuden vaikutuksesta ihmisen elämään. Tutkimuksen mukaan kiitolliset ihmiset eivät kiistä tai sivuuta elämän kielteisiä puolia. Heillä on kuitenkin parempi valmius kohdata elämän haasteet. Tutkimuksen mukaan kiitollisuutta kokevilla ihmisillä oli vähemmän fyysisiä oireita, he tunsivat itsensä paremmin ja saavuttivat henkilökohtaiset tavoitteet elämässään.
Tutkimuksen takana ollut professori Robert Emmons kertoi, että kiitollisuutta on helppo tuntea pienen harjoittelun jälkeen. Hän neuvoo pitämään päiväkirjaa. Tähän päiväkirjaan kirjoitetaan iltaisin päivän hetkistä, joissa kirjoittaja tunsi kiitollisuutta.
Emmonsin mukaan ihmisiä kehotetaan aina olemaan hiiltymättä pienistä asioista. Hän sanoo, että siksi on tärkeää olla erittäin kiitollinen elämän pienistä asioista.
Tutkimus painotti myös asenteen merkitystä. Ihminen joka ei tunne kiitollisuutta ja lähestyy asioita ajatuksella, että elämä on epäreilua, niin hän tosiaan vain näkee kaikki asiat epäreiluna.


Kuinka voit harjoittaa kiitollisuutta?
Suosittelen kokeilemaan Emmonsin ehdottamaa päiväkirjaa. Kirjoita viikon ajan ylös kaikki asiat joista tunnet kiitollisuutta. Tietysti päiväkirjaa olisi hyvä jatkaa tämän jälkeen, mutta uskallan luvata, että jo viikon jälkeen huomaat muutoksen.
Onko vaikea keksiä mistä olla kiitollinen?
Pysähdy kokonaan hetkeksi ja katkaise ajatuksesi. Katsele, kuuntele ja haista mitä tunnet ympärilläsi. Edellä tuli jo asioita mistä voit olla kiitollinen, näet ja kuulet. 
Uskon, että kun hetken tarkastelet ympäristöäsi, niin huomaat monta asiaa joita olet pitänyt itsestäänselvyytenä. Tavarat kotonasi, sähköt, ystävät, lemmikit ja jne. Mikäli pidät jostain luonteenpiirteestäsi tai vaikka puolison luonteenpiirteestä, niin kirjaa nekin päiväkirjaasi.
Aloita vaikka vain yhdellä asialla, mutta aloita ja jatka ainakin viikon ajan listan tekemistä.
Tärkeintä on, että keskityt siihen mitä sinulla on, et siihen mitä sinulta puuttuu.
Kannattaa kirjoittaa päiväkirjaa ennen nukkumaanmenoa. Kiitollisella mielellä nukahtaminen tarkoittaa mielekästä heräämistä.


Lopuksi totean jälleen kerran, että mielekäs elämä vaatii työtä ja uuden kokeilemista ja opettelua.
Kiitollisuuden tunteminen voi olla hyvin vaikeaa aluksi, koska yhtä kiitollista ajatusta kohti tulee viisi negatiivista ajatusta. Älä anna kuitenkaan periksi, ajatusmaailmasi muuttuu ihan varmasti jos annat sille oikean mahdollisuuden.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Iso epäonnistuminen antaa parhaan palkinnon!

  Luvattoman pitkä tauko ollut tänne kirjoittamisessa, mutta nyt tuntuu oikealta hetkeltä purkaa ajatuksiani. Kirjoitettavaa olisi toki aika...